Τοποθεσία, το Αγιόκλημα στην Κρήτη

Στην κορυφή του λόφου, σε υψόμετρο 340 μ. το χωριό κοιτάζει βόρεια προς το κρητικό πέλαγος, δυτικά και νότια προς τον όγκο και τα χωριά του Ψηλορείτη.
Απέχει από το Ηράκλειο 16 χιλ., από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ι.Τ.Ε και τον ΕΝΙΣΑ 6 χιλ., και είναι το σταυροδρόμι της επαρχίας Μαλεβιζίου. Με αφετηρία το Πετροκέφαλο, ο δρόμος οδηγεί στο ιστορικό χωριό Άγιος Μύρωνας – η αρχαία Ραύκος – σε 6-7 χιλ. οι Κάτω και Απάνω Ασίτες, το ιστορικό μοναστήρι του Γοργολαϊνη και εδώ συναντάτε το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 προς το ορειβατικό καταφύγιο του Πρίνου.

Τρία χιλ. μετά τις Ασίτες θα βρεθείτε στον Πρινιά κι τις ανασκαφές της αρχαίας Ριζηνίας έχοντας στα πόδια σας τον κάμπο της Μεσσαράς ως πέρα την Φαιστό και την Γόρτυνα. Και όλα αυτά μέσα στο γαλήνιο τοπίο της επαρχίας Μαλεβιζίου – η Τοσκάνη της Κρήτης, κατά τους Βενετούς – με τους αμπελώνες και τους ελαιώνες της, τα ιστορικά μοναστήρια, τα μικρά ξωκλήσια και, βεβαίως, τους φιλόξενους κατοίκους της.

Εάν σας αρέσει το περπάτημα τότε το Αγιόκλημα στο Πετροκέφαλο είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Ο δρόμος από τον κήπο μπροστά οδηγεί κατευθείαν στην κοιλάδα. Με ωραία σημεία να σταματήσετε και να πιείτε νερό στην εκκλησία κάτω από τα πλατάνια ή να πιάσετε την κουβέντα με τους ντόπιους στα χωράφια.
Αν σας αρέσει το διάβασμα, αν είστε συγγραφέας, εδώ στην ησυχία είναι το μέρος που ψάχνατε.

Στον χάρτη της Google

crete petrokefalo map
Εμφάνιση του χάρτη