Κρητικό πιλάφι στο τραπέζι του γάμου

Γαμοπίλαφο
Ρύζι πιλάφι σε κρητικό γάμο, γαμοπίλαφο

Το γαμοπίλαφο πάντα προσφερόταν σε κρητικούς γάμους, όμως μπορείτε πια να το βρείτε σε κάθε παραδοσιακή κρητική ταβέρνα.
Το ρύζι συμβολίζει μέχρι και σήμερα τις βαθιές ρίζες του γάμου, την γονιμότητα του ζευγαριού και την ευχή να είναι γεμάτη αγαθά η κοινή τους ζωή. Η παρουσία του ρυζιού στους γάμους είναι ένα έθιμο που συναντάται από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα. Σήμερα άνθρωποι σε όλες τις χώρες του πλανήτη ρίχνουν ρύζι στο ζευγάρι κατά την έξοδό του από την εκκλησία ή το δημαρχείο.
Το γαμοπίλαφο πρωτομαγειρεύτηκε στη Δυτική Κρήτη αλλά με τα χρόνια έγινε το πιο διάσημο γαμήλιο πιάτο σε όλο το νησί! Σύμφωνα με την παράδοση προετοιμαζόταν πάντα από άντρες, όχι γυναίκες. Κάθε κρητική οικογένεια είχε έναν «ειδικό» στο γαμοπίλαφο που ήταν επικεφαλής του πιάτου στους γάμους της οικογένειας.

Γαμοπίλαφο, ρύζι στο τραπέζι του γάμου στην Κρήτη

Οι άντρες της οικογένειας και οι φίλοι τους μαζί με τον επικεφαλής «ειδικό» έφερναν από τα σπίτια τους τα Καζάνια (δηλαδή κάτι πολύ μεγάλες κατσαρόλες) όπου και έβραζαν το κρέας και κρατούσαν τον ζωμό. Στους κρητικούς γάμους πάντα υπήρχαν πολλά είδη κρεάτων, δηλαδή κατσίκια, αρνιά, κοτόπουλα και κοκόρια που τα έβραζαν για 4-6 ώρες. Σε αυτόν τον ζωμό προσθέτανε χυμό από λεμόνι και βράζανε το ρύζι σε χαμηλή φωτιά. Μετά έβαζαν στακοβούτυρο: είναι το βούτυρο που σχηματίζεται στην επιφάνεια του φρεσκοβρασμένου κατσικίσιου γάλακτος. Το στακοβούτυρο κάνει όλη τη διαφορά! Ήταν και παραμένει αντρική υπόθεση καθώς μετά την προετοιμασία και το σερβίρισμα του πιάτου, κάποιος πρέπει να πλένει αυτά τα τεράστια και βαριά καζάνια!

 

FacebookmailFacebookmail