Μαραθόπιτες, παραδοσιακές κρητικές πίτες
Είναι κάποιες κρητικές γεύσεις που η παρασκευή τους είναι χρονοβόρα αλλά αξίζει τον κόπο. Μια από αυτές είναι οι μαραθόπιτες που φτιάχνονται με το πιο αρωματικό χόρτο της εποχής, το μάραθο.
Για τους Κρητικούς τα χόρτα είναι μια από τις πιο πολύτιμες τροφές και για αυτό οι κρητικές νοικοκυρές βρήκαν τρόπους να φτιάχνουν πολλά είδη από πίτες. Με φύλλο χοντρό ή πολύ λεπτό, με σχήμα στρογγυλό, τετράγωνο, τρίγωνο, με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, φτιάχνουν πίτες είτε στο φούρνο ή τηγανιτές με κρητικό λάδι.
Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι ότι μάθαμε να μαζεύουμε τα χόρτα μόνοι μας από τη φύση: ένα μαχαίρι, μια τσάντα και ένας περίπατος στα χωράφια, κοντά στο χωριό, αρκεί για να μαζέψουμε χόρτα. Δεν μας κάνει κόπο, μας αρέσει. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ελληνικής γης είναι ότι από τις αρχές του χειμώνα μια μεγάλη ποικιλία χόρτων εμφανίζονται.
Θα χρειαστείτε
- 600-700γρ αλεύρι
- 200ml νερό
- 50ml ελαιόλαδο
- 30ml ρακί
- 1 λεμόνι, χυμός
- 3 μάτσα μάραθο
- 500γρ. διάφορα τσιγαριστά χόρτα ( αγριόπρασα, σέσκουλα, σπανάκι, μυρώνια, καυκαλήθρες)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 100ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, δημιουργούμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη ρακί και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα. Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα χορταρικά μας, ψιλοκόβουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τα πράσα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το μάραθο και αφήνουμε να τσιγαριστούν για λίγο, ρίχνουμε τα χορταρικά και στη συνέχεια τα μπαχαρικά.
Ψήνουμε για ένα τέταρτο. Αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι τα χορταρικά μέχρι να κρυώσουν και να φύγουν τα περιττά υγρά. Πλάθουμε με τη ζύμη 20 – 22 μπάλες. Αλευρώνουμε λίγο μια επιφάνεια και με ένα πλάστη προσπαθούμε να ανοίξουμε λεπτά φύλλα. Παίρνουμε ένα πιάτο του φρούτου και χρησιμοποιούμε σαν βάση για να κόψουμε στρογγυλά τα φύλλα μας. Απλώνουμε αρκετή γέμιση εκτός από τα πλαϊνά. Απλώνουμε πάνω άλλο ένα φύλλο και πιέζουμε με ένα πιρούνι για να μην ανοίξει. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσαφίσει.