Από το Αγιόκλημα στην Κνωσό και το Αρχαιολογικό μουσείο

Ημερήσια εκδρομή #6 (με αυτοκίνητο)

Από το «Αγιόκλημα» και το Πετροκέφαλο είναι πολύ εύκολο να πάτε στην Κνωσό χωρίς να χρειαστεί να μπείτε στην πόλη. Και αν επισκεφτείτε την Κρήτη, είναι πραγματικά κρίμα να φύγετε χωρίς να δείτε το μινωικό παλάτι! Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού είναι 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης. Η περιοχή κατοικήθηκε κατά τη Νεολιθική Περίοδο (6000 π.Χ.) και στα ερείπια των εγκαταστάσεών της χτίστηκε το πρώτο μινωικό παλάτι (1900 π.Χ.), όπου βασίλευσε η δυναστεία του Μίνωα.

Το πρώτο παλάτι καταστράφηκε το 1700 π.Χ. κι ένα καινούριο χτίστηκε στη θέση του. Το παλάτι κάλυπτε μια έκταση 22000 τετραγωνικών μέτρων, ήταν πολυώροφο κι βασίστηκε σε ένα πολύπλοκο σχέδιο. Αυτός είναι ο λόγος που συνδέθηκε με μύθους όπως αυτός του Λαβύρινθου και του Μινώταυρου. Ο Μινωικός Πολιτισμός άκμασε μεταξύ του 1700 και του 1450 π.Χ. και η Κνωσός ήταν η πιο σημαντική πόλη-κράτος της περιόδου. Δύο φορές καταστράφηκε από σεισμούς (το 1600 και το 1450) και ξαναχτίστηκε. Η πόλη της Κνωσού είχε 100.000 κατοίκους και συνέχισε να είναι σημαντική πόλη-κράτος και μέχρι την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Ο αρχαιολογικός χώρος ανακαλύφθηκε το 1878 από τον Μίνωα Καλοκαιρινό. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1900 από τον Άρθουρ Έβανς και κράτησαν 35 χρόνια.

Τα σημαντικότερα μνημεία της Κνωσού: Το Μεγάλο Παλάτι, το μεγαλύτερο διατηρημένο παλάτι των μινωικών πόλεων-κρατών, λειτουργούσε από το 2000 π.Χ. ως το 1350 π.Χ. Τέσσερις πτέρυγες είναι διαρρυθμισμένες γύρω από την κεντρική αυλή και περιέχουν τα βασιλικά ανάκτορα, εργαστήρια, ναούς, αποθήκες και την Αίθουσα του Θρόνου. Το Μικρό Παλάτι βρίσκεται δυτικά του Μεγάλου Παλατιού και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο της Κνωσού. Σε μια κάμαρή του βρέθηκε το πανέμορφο Κεφάλι Ταύρου. Ο Οίκος του Μεγάλου Ιερέα ονομάστηκε έτσι από τον πέτρινο βωμό που βρέθηκε εκεί. Ο βωμός έχει δύο διπλούς πέλεκεις, χαρακτηριστικό γνώρισμα της Κνωσού. Το Καραβάν Σεράι βρίσκεται απέναντι από το Μεγάλο Παλάτι και ήταν η επίσημη είσοδος στο παλάτι. Χρησιμοποιήθηκε ως δημόσια λουτρά, όπου οι ταξιδιώτες πλένονταν πριν συναντήσουν τον Βασιλιά. Πολλά από τα ευρήματα της Κνωσού βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, οπότε φεύγοντας από την Κνωσό είναι μια καλή ιδέα να επισκεφτείτε το Μουσείο στο κέντρο της πόλης. Αλλά καλύτερα φύγετε νωρίς το πρωί από το «Αγιόκλημα» για να προλάβετε αφενός, αλλά και γιατί ο ήλιος, ειδικά το καλοκαίρι, είναι καυτός και οι θερμοκρασίες υψηλές!

Μινωϊκό παλάτι Κνωσού: Μετάβαση

 

FacebookmailFacebookmail