Φαράγγι της Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη

Φαράγγι Σαμαριάς στά Λευκά Όρη Κρήτης

Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, στην οροσειρά Λευκά Όρη. Είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα στην Κρήτη, το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης με 18 χμ. μήκος. Το φαράγγι ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1227 μ.), στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρούμελη στη νότια Κρήτη.

Η φύση στη Σαμαριά

Η χλωρίδα και η πανίδα στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς είναι εξαιρετικά πλούσιες. Θα συναντήσετε μοναδικά είδη φυτών και ζωών που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις: 450 είδη φυτών για την ακρίβεια! Σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται να κόψετε ή να πάρετε οτιδήποτε, είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατευτεί το ευαίσθητο οικοσύστημα της Σαμαριάς.
Στη Σαμαριά θα θαυμάσετε τα δάση με τα πελώρια πεύκα και τα κυπαρίσσια, μια εικόνα από το παρελθόν της Κρήτης, τότε που το νησί καλυπτόταν από δάση με την ξακουστή ξυλεία τους, ιδανική για να φτιάχνονται καράβια.
Μέσα στο φαράγγι δεν αποκλείεται να συναντήσετε τους διάσημους κάτοικους του, τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, τα “αγρίμια” ή αλλιώς “κρι – κρι”.

Το χωριό Σαμαριά

Το χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται λίγο πριν τη μέση του φαραγγιού κι εκκενώθηκε το 1962, όταν ανακηρύχθηκε η ίδρυση του Εθν. Δρυμού. Τα παλιά σπίτια χρησιμοποιούνται από τους φύλακες του δρυμού: είναι μία καλή ευκαιρία να θαυμάσετε την παραδοσιακή κρητική αρχιτεκτονική. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η εκκλησία της Οσίας Μαρίας (14ος αιώνας), απ’ όπου προέρχεται το όνομα Σαμαριά.
Το μονοπάτι είναι άριστα σηματοδοτημένο και θεωρείται το πιο περπατημένο μονοπάτι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια πεζοπορίας είναι απαραίτητο, όπως επίσης αντηλιακό και καπέλο. Υπάρχουν βρύσες σε διάφορα σημεία, όπως και τουαλέτες. Να χαθείτε είναι μάλλον αδύνατον.
Το πιο κουραστικό τμήμα της διαδρομής είναι τα τελευταία 3 χμ. μετά την έξοδο σας από τον Εθνικό Δρυμό. Εδώ γίνεται ξανά έλεγχος εισιτηρίων για να μην ξεμείνει κάποιος επισκέπτης μέσα στο φαράγγι τη νύχτα.
Το τοπίο μετά την έξοδο από το φαράγγι γίνεται ξερό, χωρίς καθόλου σκιά. Αν ξεκινήσατε νωρίς το πρωί το περπάτημα, θα φτάσετε στο σημείο αυτό νωρίς το απόγευμα. Μια ώρα πιο κάτω σας περιμένει η Αγία Ρουμέλη με την υπέροχη παραλία της.

Αγία Ρουμέλη

Αγία Ρουμέλη, η έξοδος του φαραγγιού της Σαμαριάς

Από την Αγία Ρουμέλη θα πάρετε το φέρρυ που θα σας μεταφέρει είτε προς Λουτρό και Χώρα Σφακίων, είτε προς Σούγια και Παλαιόχωρα. Μπορείτε να παραμείνετε στην Αγία Ρουμέλη σε κάποιο από τα δωμάτια που υπάρχουν. Το πρωί πάρτε το μονοπάτι που ανεβαίνει στο κάστρο ψηλά πάνω από την Αγία Ρουμέλη, η θέα είναι εκθαμβωτική.

Στό εσωτερικό του Φαραγγιού της Σαμαριάς
Σύντομη επίσκεψη στο φαράγγι της Σαμαριάς

Η συνολική διάρκεια της διαδρομής της Σαμαριάς είναι 4-8 ώρες, ανάλογα με το βηματισμό σας. Ωστόσο υπάρχει και μια συντομότερη διαδρομή, όπου ξεκινάτε από την Αγία Ρουμέλη και περπατάτε μέχρι τις Σιδερόπορτες, το στενότερο σημείο του φαραγγιού. Εκεί το φαράγγι είναι τόσο στενό που σχεδόν αγγίζετε τις 2 πλευρές του (ορθώνονται κάθετα 350 μέτρα πάνω από το κεφάλι σας).

Περίοδος επίσκεψης στη Σαμαριά

Το εισιτήριο για το φαράγγι είναι φθηνό κι επιτρέπεται από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Μια δυνατή βροχή μπορεί να αναγκάσει τους υπεύθυνους να μην επιτρέψουν την είσοδο στο κοινό για να αποφευχθούν τα ατυχήματα από την πτώση βράχων ή την υπερχείλιση του ποταμού.
Τις μέρες που στην Κρήτη φυσά δυνατός άνεμος, δεν είναι σπάνιο να μην επιτρέπεται να ταξιδέψουν τα καραβάκια από και προς την Αγία Ρουμέλη, οπότε υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να παραμείνετε μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

 

Φαράγγι Σαμαριάς εικόνες

 

FacebookmailFacebookmail