Το Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού

Φαιστός, Κρήτη

Μινωϊκό παλάτι της Φαιστού αρχαιολογικός χώρος

Το Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού, βρίσκεται στην νότιο-κεντρική Κρήτη, στην πεδιάδα της Μεσαράς, 55 χιλιόμετρα νότια από το Ηράκλειο και είναι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη.
Το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού και η γύρω περιοχή ήταν ουσιαστικά μια ακμαία πόλη που αναπτύχθηκε στην έφορη πεδιάδα της Μεσαράς κατά τους προϊστορικούς χρόνους, από το 6.000 π.Χ. περίπου μέχρι και τον 1ο π.Χ. αιώνα, όπως επιβεβαιώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Φαιστός, ιστορία

Η ιστορία του μινωικού ανακτόρου της Φαιστού μοιάζει με των υπολοίπων μινωικών ανακτόρων στην Κρήτη, δηλαδή πολυτάραχη. Το πρώτο ανάκτορο στη Φαιστό χτίστηκε το 2.000 π.Χ. περίπου. Ιδρυτής του, με βάση τον μύθο, ήταν ο ίδιος ο Μίνωας και πρώτος βασιλιάς του, ο αδερφός του, ο Ραδάμανθυς.
Το 1700 π.Χ ισχυρός σεισμός ισοπέδωσε το ανάκτορο της Φαιστού, που ξαναχτίστηκε σχεδόν αμέσως. Σταμάτησε όμως να αποτελεί το διοικητικό κέντρο της περιοχής, η γειτονική Αγία Τριάδα ανέλαβε τον τιμητικό αυτό ρόλο. Η Φαιστός εξακολουθούσε ωστόσο να αποτελεί το θρησκευτικό και λατρευτικό κέντρο στη νότια Κρήτη.
Το 1450 π.Χ σημειώνεται νέα καταστροφή σε ολόκληρη την Κρήτη. Η πόλη της Φαιστού συνέρχεται από την καταστροφή, κόβει δικό της νόμισμα και συνεχίζει να ακμάζει τους επόμενους αιώνες μέχρι τον 1ο π.Χ. αιώνα, οπότε καταστρέφεται από τη γειτονική Γόρτυνα.

Ανασκαφές στη Φαιστό

Οι πρώτες ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Φαιστού ξεκίνησαν το 1900 από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή υπό τους Federico Halbherr και Luigi Pernier. Συνεχίστηκαν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Doro Levi. Τα περισσότερα κτίσματα που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης ανήκουν στην νεοανακτορική περίοδο (1700 – 1450 π.Χ.). Αντίθετα με την Κνωσό, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αναστήλωσης, μόνο συντήρηση.

Φαιστός εικόνες

 

FacebookmailFacebookmail