Ντάκος η κουκουβάγια, ένας Κρητικός μεζές

Κρητικός Ντάκος, παξιμάδι, ελαιόλαδο, τυρί

Ντάκος, Κρητικό παξιμάδι κριθαροκουλούρα

Ένας υπέροχος κρητικός μεζές. Το βασικό του συστατικό είναι το παξιμάδι. Μουλιάζουμε ελαφρά το παξιμάδι σε νερό και ελαιόλαδο για να μαλακώσει και μετά προσθέτουμε από πάνω τριμμένη φρέσκια ντομάτα και μυζήθρα. Στο τέλος σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο από πάνω και αλάτι και ρίγανη. Συνήθως προτιμάται το κρίθινο παξιμάδι, η κριθαροκουλούρα

Οι ντόπιοι λένε πως η ιστορία του ντάκου, που είναι γνωστός και ως Κουκουβάγια στη δυτική κυρίως Κρήτη, ξεκίνησε στο Ρέθυμνο στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Κάπου στην επαρχία του Ρεθύμνου ήταν ένα ταβερνείο με πολύ κακή φήμη. Οι ντόπιοι πήγαιναν εκεί για να χαρτοπαίξουν ή να αγοράσουν αφορολόγητο καπνό ή να βρουν γυναίκα να πλαγιάσουν. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας είχε το παρατσούκλι «Κουκουβάγιας» (ίσως να ήταν και το πραγματικό του όνομα, κανείς δεν ξέρει) επειδή η περιοχή εκεί ήταν γεμάτη με αυτά τα νυχτόβια πλάσματα, τα οποία ήταν μάρτυρες όλων των ανήθικων για την εποχή νυχτερινών τεκταινόμενων της ταβέρνας.

Κουκουβάγια η ντάκος, κρητικός μεζές

Οι κύριοι της καλής κοινωνίας του Ρεθύμνου συνήθιζαν να λένε ο ένας στον άλλο “Θα πάμε στις Κουκουβάγιες απόψε και εννοούσαν χαρτιά ή γυναίκες.. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, ο Κουκουβάγιας, συνήθιζε να δίνει στους πελάτες του παξιμάδι με τομάτα και μυζήθρα και έτσι κατέληξε αυτός ο μεζές με το όνομα του ταβερνιάρη!

 

 

 

 

FacebookmailFacebookmail