Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη Ηράκλειο ΚρήτηςΤο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού Βαρβάροι, την σημερινή Μυρτιά δηλαδή, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η απόσταση από το Πετροκέφαλο και τον παραδοσιακό Κρητικό ξενώνα «Αγιόκλημα» είναι τρία τέταρτα περίπου μέσω της εθνικής οδού. Η Έκθεση στεγάζεται σε χώρο που διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, συγγενικής οικογένειας με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του Νίκου Καζαντζάκη.
Το Μουσείο δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό να αποδώσει τιμή στον συγγραφέα, τον στοχαστή, το φιλόσοφο, τον ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη. Ιδρύθηκε από τον Γιώργο Ανεμογιάννη, έναν από τους πρωτοπόρους στη σκηνογραφία και την σκηνική ενδυματολογία στο ελληνικό θέατρο. Βασικός στόχος του: να διασωθεί η μνήμη του συγγραφέα και να προβληθεί το έργο του. Δεν θα μπορούσε ωστόσο να υλοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια και στήριξη της Ελένης Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερης συζύγου του συγγραφέα.
Στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη φτάνουν καθημερινά επισκέπτες από όλο τον κόσμο αποδεικνύοντας πόσο διαχρονικό κι επίκαιρο είναι το έργο, η σκέψη και το πνεύμα του.

Μυρτιά Ηρακλείου, Μουσείο Νίκου ΚαζαντζάκηΣτο Μουσείο βρίσκονται χειρόγραφα και σημειώσεις του συγγραφέα, κομμάτια της αλληλογραφίας του με μεγάλους στοχαστές, πολιτικούς και λογοτέχνες της εποχής, πρώτες εκδόσεις των έργων του στα ελληνικά και σ’ άλλες γλώσσες, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, προσωπικά αντικείμενα, μακέτες, κοστούμια και υλικό από θεατρικές παραστάσεις των έργων του, πορτρέτα και γλυπτά με τη μορφή του, δεκάδες ξενόγλωσσες εκδόσεις, όλα κειμήλια, που προβάλλουν το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη.

Το Μουσείο είναι ανοικτό:
Απρίλιο – Οκτώβριο:
Δευτέρα – Κυριακή 09:00 έως 17:00
Νοέμβριο – Μάρτιο:
Μόνο Κυριακές 10:00 έως 15:00

FacebookmailFacebookmail