Κρητική Ρακή, Τσικουδιά

Η ιστορία της Κρητικής Ρακής

Αν έχετε επισκεφτεί την Κρήτη σίγουρα έχετε δοκιμάσει έστω ένα σφηνάκι ρακής. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας ονομάζεται τσικουδιά ή τσίπουρο. Οι Κρητικοί συνήθως δίνουν στον επισκέπτη ένα μπουκαλάκι από την σπιτική τους ρακή για να το πάρει πίσω στην πατρίδα του.

Η ρακή προέρχεται από τα σταφύλια

Η ρακή παράγεται με παρεμφερή τρόπο με το κρασί. Η λέξη προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη Ραξ που σημαίνει τη ρώγα του σταφυλιού. Μετά το παραδοσιακό πάτημα με τα πόδια των σταφυλιών, ό,τι μένει μπαίνει σε βαρέλια για 6 εβδομάδες. Μια μεγάλη γιορτή πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο, που ονομάζεται Καζάνι.
Μαζεύονται φίλοι και οικογένεια γύρω από τα καζάνια της ρακής, τρώνε και πίνουν περιμένοντας την Πρωτορακή που είναι ακόμα πιο δυνατή από το τελικό αποτέλεσμα. Συνήθως το Καζάνι συνοδεύεται με παραδοσιακή Κρητική μουσική από ντόπιους μουσικούς. Σε κάθε Κρητικό χωριό έχουμε Καζάνι.

Η ιστορία του ποτού

Η ρακή έχει βαθιές ρίζες που ξεκινούν από την αρχαιότητα. Στον Μινωικό και στον Μυκηναϊκό πολιτισμό έχουν βρεθεί ίχνη ρακής σε αμφορείς. Τους άρεσε να πίνουν με το φαγητό τους και παρήγαγαν με παρόμοιο τρόπο κάτι σαν ρακή, επίσης φτιαγμένο από σταφύλια. Κατά την Οθωμανικό Περίοδο, ειδικά στην Κρήτη, οι Τούρκοι αποκαλούσαν αυτό το απόσταγμα Ράκι γιατί τους θύμιζε το δικό τους Ράκι, το οποίο όμως περιέχει γλυκάνισο, ενώ το κρητικό έχει πιο έντονη και καθαρή γεύση.

Η παράδοση της φιλοξενίας

Για τους Κρητικούς, ρακή ίσον φιλοξενία. Αν επισκεφτείτε τοπική ταβέρνα θα σας φέρουν (και χωρίς να το ζητήσετε) ένα μικρό μπουκαλάκι ρακή δικής τους παραγωγής και ο ιδιοκτήτης θα κάτσει να πιει μαζί σας για να σας ευχηθεί! Για να δείξουν οι Κρητικοί την ευγνωμοσύνη τους για την επίσκεψή σας, θα σας δώσουν ένα μικρό πλαστικό μπουκαλάκι ρακή για να το μοιραστείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας στην πατρίδα σας, ώστε να θυμάστε το νησί για πάντα.

Συνταγή για Ρακόμελο

Αν σας πέφτει βαριά και έντονη η γεύση της ρακής, μπορείτε να πιείτε ρακόμελο. Μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι. Δυό κούπες ρακή και τρεις κουταλιές της σούπας μέλι αναμειγνύονται σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το μέλι. Πίνεται είτε ζεστό είτε κρύο. Οι Κρητικοί και οι υπόλοιποι Έλληνες το πίνουν τον χειμώνα για να αποφύγουν κρυωμένους λαιμούς και κάθε είδους αρρώστια.

FacebookmailFacebookmail