Ημερήσια η διήμερη εκδρομή #7 & #8 (με αυτοκίνητο)
Αν μένετε στο «Αγιόκλημα» στο Πετροκέφαλο, είστε στη μέση της Κρήτης, κίνητρο για να ταξιδέψετε σε όλο το νησί! Οδηγώντας δυτικά θα βρείτε τις υπέροχες πόλεις του Ρεθύμνου και των Χανίων, όπου υπάρχουν πολλά να δείτε.
- Ρέθυμνο λιμάνι
- Ρέθυμνο άποψη
- Σοκάκι παλιά πόλη
- Σοκάκι παλιά πόλη
- Ρέθυμνο φάρος
Στο Ρέθυμνο, η Ενετική και η Τούρκικη κατάκτηση της πόλης άφησαν τα σημάδια τους στην παλιά πόλη, η οποία έχει πολλά Ενετικά αρχοντικά και ναούς, διάφορα διασκορπισμένα οθωμανικά τζαμιά κι ένα φρούριο του 16ου αιώνα. Μέσα σε ένα πολύπλοκο σύστημα μικρών οδών ξεδιπλώνεται το Ρέθυμνο. Η μίξη των αρχιτεκτονικών ρυθμών αντανακλά την ιστορία της πόλης. Θα δείτε το Δημαρχείο του 16ου αιώνα, τη Λότζια του Ρεθύμνου, το συντριβάνι Ριμόντι του 17ου αιώνα με τις τρεις πέτρινες κεφαλές λεόντων από τα στόματα των οποίων βγαίνει το νερό και έναν πανέμορφο Οθωμανικό μιναρέ από το 1890. Ανάμεσα στο 1573 και το 1580 οι Ενετοί έχτισαν ένα τεράστιο κάστρο, τη Φορτέτσα, για να προστατέψουν το νησί από τους Τούρκους, στο λόφο του Παλιόκαστρου, δυτικά του παλιού λιμανιού. Εκεί η θέα της πόλης και της θάλασσας είναι υπέροχη. Στο πιο ψηλό σημείο υπήρχε το τζαμί, αρχικά ήταν εκκλησία, αλλά μετατράπηκε σε μουσουλμανικό χώρο προσευχής από τους Τούρκους το 1646, όταν κατέλαβαν την πόλη.
- Χανιά παλιό λιμάνι
- Χανιά άποψη
- Χανιά η αγορά
- Μέσα στην αγορά
- Τούρκικος Μιναρές
Τα Χανιά είναι δυόμιση ώρες ταξίδι από το «Αγιόκλημα», οπότε φύγετε νωρίς το πρωί για να έχετε αρκετό χρόνο να δείτε τα αξιοθέατα της πόλης. Η περιοχή κατοικείται από την εποχή του Χαλκού. Οι Μινωίτες ίδρυσαν εκεί την αρχαία πόλη-κράτος της Κυδωνίας 5000 χρόνια πριν. Η πόλη των Χανίων έχει τη σημερινή της όψη χάρις στους Ενετούς του 13ου αιώνα, οι οποίοι την οχύρωσαν και την έκαναν πρωτεύουσα του νησιού. Υπό των Οθωμανών (1645-1898), ο Τούρκος κυβερνήτης της Κρήτης ζούσε εδώ. Το 1971 η πρωτεύουσα του νησιού μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Τα Χανιά κατείχαν ξεχωριστή θέση στο χάρτη εξαιτίας του Ενετικού λιμανιού, που έχει ακόμα την εικόνα που απέκτησε το 14ο αιώνα. Μέχρι και σήμερα είναι η μεγάλη ατραξιόν του νησιού. Ανατολικά του Ενετικού λιμανιού βρίσκεται το τζαμί που ανεγέρθηκε από τους Οθωμανούς μετά την κατάκτηση της πόλης το 1645. Μετά το τζαμί είναι τα ντεπό, όπου οι Ενετοί επιδιόρθωναν τις τριήρεις τους και η μικρή μαρίνα για τις ψαρόβαρκες. Όλο το παλιό λιμάνι προστατεύεται από κυματοθραύστη και στην άκρη του υπάρχει ένας φάρος σχεδιασμένος από έναν Αιγύπτιο αρχιτέκτονα το 1839.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι δίπλα στο παλιό λιμάνι και έχει ευρήματα της δυτικής Κρήτης από τη Νεολιθική Εποχή ως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Υπάρχουν πλούσια ευρήματα μινωικής κεραμικής, χρυσά κοσμήματα και πήλινες επιγραφές. Άλλες εξίσου σημαντικές συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν περίεργες πήλινες μορφές γυναικών με πρόσωπα πουλιών, αναθηματικά κεραμικά με τη μορφή ταύρων, ένα κομμάτι ρωμαϊκού μωσαϊκού πατώματος του 3ου αιώνα μ.Χ. και μια εντυπωσιακή μαρμάρινη προτομή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού.