Από το Αγιόκλημα στη Μεσσαρά, Φαιστό, Κομμό

Ημερήσια εκδρομή #3 (με αυτοκίνητο)

Κρήτη κάμπος της Μεσσαράς

Αν φύγετε νωρίς το πρωί από το «Αγιόκλημα» και ακολουθήσετε το δρόμο νότια του Πετροκέφαλου για δύο χιλιόμετρα θα φτάσετε στον Άγιο Μύρωνα.
Το αρχαίο όνομα του χωριού είναι Ραύκος και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μπορείτε να δείτε κάποια από τα ευρήματα που βρέθηκαν εκεί από το 1900 π.Χ. περίπου. Στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ. οι αρχαιολόγοι βρήκαν μινωικές σφραγίδες στην περιοχή και τη δεκαετία του ’40 βρέθηκε τάφος της υστερομινωικής εποχής με τέσσερις σαρκοφάγους. Το 1966 ένα ολόκληρο νεκροταφείο ήρθε στο φως από τον Αλεξίου, έναν από τους πιο γνωστούς και σεβαστούς αρχαιολόγους της Κρήτης.
Ο τάφος και τα λείψανα του Άγιου Μύρωνα βρίσκονται μέσα στην εκκλησία του χωριού από τον οποίον πήρε το όνομά του. Ήταν άλλωστε ο επίσκοπος της Κρήτης τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αν περπατήσετε στο χωριό θα δείτε αρκετά πανέμορφα πετρόχτιστα σπίτια . Η Κρητική Αρχιτεκτονική διατηρείται στην περιοχή.

Μετά τον Άγιο Μύρωνα μπορείτε εύκολα να πάτε στην Πυργού. Βρέθηκαν κι εδώ απομεινάρια του μινωικού πολιτισμού, στην Καζόλα, και εντυπωσιακά ευρήματα και αγγεία. Ανάμεσα στον 13ο και 16ο αιώνα μ.Χ. το χωριό ήταν πασίγνωστο για το κρασί του σύμφωνα με ιστορικές πηγές. Υπάρχει μια εκκλησία του Άγιου Ιωάννη με το έμβλημα των Φραγκισκανών Λόρδων (1601) μέσα στο χωριό.
Οι Κάτω Ασίτες είναι η επόμενη στάση σας. Υπάρχουν 9 εκκλησίες στο χωριό, οι περισσότερες ανακαινισμένες. Η πιο διάσημη είναι αυτή της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε το 1745 και η πέτρινη κατασκευή του είναι ακόμα εντυπωσιακή. Υπάρχουν τρία υπεραιωνόβια δέντρα στο χωριό κάτω από τα οποία μπορείτε να πάρετε μια ανάσα, τα οποία απαγορεύεται πλέον να κοπούν λόγω της ιστορικότητάς τους, ένας πλάτανος, ένα κυπαρίσσι και μια δρυς. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου η περιοχή ήταν το σκηνικό μεγάλων μαχών ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κρητικούς που πάλευαν για την ελευθερία τους.
Οι Άνω Ασίτες είναι το χωριό μετά τις Κάτω Ασίτες. Υπάρχουν πολλά σπήλαια στην περιοχή με τεράστιο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον. Η ανασκαφή της αρχαίας Ριζινίας είναι απίστευτης ομορφιάς όπως και το νεκροταφείο της με τους 680 τάφους που χρονολογούνται από την υστερομινωική περίοδο ως την Ρωμαϊκή.
Στο χωριό «Πρινιάς» μπορεί κανείς εύκολα να βρει το λόφο Πατέλλα. Εκεί υπάρχουν δυο αρχαίοι ναοί του 7ου π.Χ. αιώνα με γλυπτά που θυμίζουν πρώιμα δείγματα της σχολής του Δαίδαλου. Υπάρχει ακόμα ένα νεκροταφείο στο λόφο και ένα πανέμορφο κάστρο του 4ου-5ου αιώνα π.Χ.

Μόλις φτάσετε στην Αγία Βαρβάρα, μετά τον Πρινιά, μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο στα δεξιά σας που θα σας βγάλει στο Νότο. Θα σας οδηγήσει στην κοιλάδα της Μεσσαράς με τις υπέροχες παραλίες όπως αυτή των Ματάλων και του Κομμού. Στην τελευταία βρίσκονται και τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης.
Η μινωική πόλη του Κομμού ήταν το λιμάνι της Φαιστού από το 1650 ως το 1250 π.Χ. Τον 19ο αιώνα ο Ιταλός αρχαιολόγος Ταραμέλι αναγνώρισε τον Κομμό ως το μέρος όπου ο βασιλιάς Μενέλαος ναυάγησε επιστρέφοντας από την Τροία μετά τη λήξη του Τρωικού Πολέμου. Στις μέρες μας, ένα μέρος της αρχαίας πόλης έχει ανασκαφεί. Δεν είναι ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος του Κομμού για το κοινό, αλλά μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το περιφραγμένο με σύρμα κομμάτι, κατεβαίνοντας στην παραλία με τα πόδια ή από ψηλά, αν σταματήσετε στο σταυροδρόμι μετά τα Πιτσίδια πριν τον Κομμό. Καλοδιατηρημένα κτίρια ήρθαν στο φως από τους ανασκαφείς, αποκαλύπτοντας την προχωρημένη τεχνολογία της ελαιοκαλλιέργειας κατά τη Μινωική εποχή. Μυλόπετρες από το ελαιοτριβείο βρέθηκαν εδώ και εργαλεία και εξαρτήματα όπως λεκάνες συλλογής λαδιού και δοχεία αποθήκευσης του λαδιού που παραγόταν.

Όλη αυτή η εγκατάσταση αποδεικνύει πως οι Μινωίτες έχτιζαν μεγάλες πλατφόρμες πάνω στις οποίες δούλευαν τα ελαιοτριβεία. Οι ελιές συντρίβονταν σε πάστα και μετά από πάνω περνούσαν βαριές μυλόπετρες, οι οποίες επίσης βρέθηκαν στην ανασκαφή. Σήμερα μπορεί κανείς να δει τα ευρήματα της ελαιοκαλλιέργειας και επεξεργασίας της από τον Κομμό, μαζί και άλλα πέτρινα, πήλινα και μεταλλικά αντικείμενα της ανασκαφής, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Δυστυχώς ο Κομμός καταστράφηκε πριν από αιώνες. Τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια της πόλης έπεσαν σε δυνατό σεισμό και αργότερα ξαναχτίστηκαν. Στη Μεσσαρά ,μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το μινωικό παλάτι της Φαιστού και την αρχαία πόλη της Γόρτυνας. Αξίζουν πραγματικά τον κόπο, όμως προσέξτε, ειδικά το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές στη περιοχή και ο ήλιος καυτός, οπότε πάτε προετοιμασμένοι.

Φαιστός Μινωϊκό παλάτι: Μετάβαση

 

FacebookmailFacebookmail