Κρητικό πιλάφι στο τραπέζι του γάμου

Κρητικό πιλάφι στο τραπέζι του γάμου

Γαμοπίλαφο Το γαμοπίλαφο πάντα προσφερόταν σε κρητικούς γάμους, όμως μπορείτε πια να το βρείτε σε κάθε παραδοσιακή κρητική ταβέρνα. Το ρύζι συμβολίζει μέχρι και σήμερα τις βαθιές ρίζες του γάμου, την γονιμότητα του ζευγαριού και την ευχή να είναι γεμάτη αγαθά η κοινή τους ζωή. Η παρουσία του ρυζιού στους…

Διαβάστε περισσότερα

Οφτό αντικριστό

Οφτό αντικριστό

Οφτό αντικριστό (ψητό κρέας αντίκρυ -στο στην φωτιά) Το οφτό ή αντικριστό είναι κατσίκι ή αρνί. Το μαγείρευαν βοσκοί συνήθως στα ορεινά του νησιού αιώνες πριν. Οι επισκέπτες μπορούν πια να το βρουν σχεδόν παντού. Ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος: το ζώο χωρίζεται σε τέσσερα κομμάτια, κάθε κομμάτι αλατίζεται και καρφώνεται…

Διαβάστε περισσότερα

Χοχλιοί μπουμπουριστοί η Τηγανητά σαλιγκάρια

Χοχλιοί μπουμπουριστοί η Τηγανητά σαλιγκάρια

Χοχλιοί μπουμπουριστοί (τηγανητά σαλιγκάρια) Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι Κρητικοί έτρωγαν χοχλιούς, ειδικά στα ορεινά χωριά. Στη κρητική διάλεκτο χοχλιός θα πει σαλιγκάρι και έχει την ρίζα του στον κοχλία (αρχαία ελληνικά). Σε αυτό το πολύ γνωστό πιάτο, οι χοχλιοί βράζονται για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό και μετά τηγανίζονται…

Διαβάστε περισσότερα

Ντάκος η κουκουβάγια, ένας Κρητικός μεζές

Ντάκος η κουκουβάγια, ένας Κρητικός μεζές

Κρητικός Ντάκος, παξιμάδι, ελαιόλαδο, τυρί Ένας υπέροχος κρητικός μεζές. Το βασικό του συστατικό είναι το παξιμάδι. Μουλιάζουμε ελαφρά το παξιμάδι σε νερό και ελαιόλαδο για να μαλακώσει και μετά προσθέτουμε από πάνω τριμμένη φρέσκια ντομάτα και μυζήθρα. Στο τέλος σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο από πάνω και αλάτι και ρίγανη. Συνήθως…

Διαβάστε περισσότερα